Mischien wel de zwaarste cross van de regio

Uit BNDESTEM

‘De Spiridoncross is misschien wel zwaarste van regio’

Komende zondag staat de dertigste Spiridoncross op de kalender. BN DeStem blikt vooruit met voormalig winnaar Robert Jongh, die mede door zijn beroep als fysiotherapeut enthousiast over de altijd pittige veldloop achter de voormalige steenfabriek.

Van: WOUTER SCHELVIS

Robert, onlangs dreigde een atletiekwedstrijd te sneuvelen door een gebrek aan vrijwilligers, hoe is dat bij Spiridon?

,,Bij onze vereniging speelt dat totaal niet. Zeker voor de wedstrijden op ons eigen terrein is er een heel grote groep enthousiaste vrijwilligers die meewerkt. Dat geldt ook voor de volgende wedstrijd van Spiridon, Leemputtenloop in april. Zondag help ik zelf ook mee als vrijwilliger. Ik zit in het glazen huisje op ons vaste crossparcours. Vanuit deze ‘Villa Oprins’ help ik de organisatie door de tijdsregistratie voor mijn rekening te nemen.”

Als je daar mee bezig bent en je ziet de sporters voorbijlopen, kriebelt het dan niet enorm?

,,Zonder meer, dit is mijn thuiswedstrijd, maar dit jaar past het niet in de planning. Ik bereid me voor op de marathon van Londen en dat is slecht te combineren met het lopen in de modder. Ik zal pas in Schoorl weer actief zijn. Daarna pak ik de halve marathon van Praag nog mee en wellicht wel onze eigen Leemputtenloop. Langs dat rijtje wedstrijden en op schema’s van Rob Veer probeer ik dan in Londen binnen de 2 uur 40 minuten te finishen. Ik ben nu 48 jaar en wil voor mijn 50ste alle zes de wereldmarathons hebben afgevinkt. Dit najaar ga ik naar Chicago en dan zal ik in 2021 nog net in staat zijn om ook Tokio en Berlijn te lopen.”

Zondag is het gewoon in Rijen en de bossen van Dorst, maar jij loopt over de hele wereld!

,,Klopt, ik ben als fysiotherapeut aangesloten bij een van de allersterkste loopteams ter wereld. Het team heet IKAIKA Sports, dat staat voor ‘sterk’ in Hawaii. Overigens zijn het vooral Oost-Afrikaanse lopers en loopsters. We zijn concullega’s van Global Sports van Jos Hermens. Afgelopen zondag werd in Valencia het wereldrecord op de 10 kilometer nog aangescherpt tot 26,24 door onze Rhonex Kipruto. Als onze lopers in Kenia geblesseerd raken en ze weten er daar geen raad mee, dan worden ze naar Rijen gevlogen en behandel ik ze.”

Terug naar de 30ste Spiridoncross, hoe zou je deze wedstrijd omschrijven?

,,Door de variatie van bospaden, heuvels en een heel zwaar stuk veldloop door de leemputten is onze cross misschien wel de zwaarste van de regio. Alleen in het wellicht wat drogere bosgedeelte kun je wat bijkomen. Voordeel voor de deelnemers is dat wij het clubgebouw op een steenworp afstand hebben met warme douches en een sfeervolle kantine. De zwaarte van de cross maakt het de meest functionele krachttraining voor alle deelnemers. Het is ook nog op het parcours waar Abdi Nageeye zijn doorbraak beleefde.”