Cauberg Trail

De Cauberg (Valkenburg), normaal het domein van wielrenners, is op 1 april omgevormd tot het strijdtoneel voor hardlopers. Afgelopen zaterdag meldden zich Aart de With en Jacques Hameleers, beiden uitkomend voor Atletiekvereniging Spiridon, aan de start van de 18km lange Cauberg Trail.
De regenwolken hadden zich juist voor de wedstrijd leeggestort en aan de horizon boven de Limburgse heuvels tekende zich een waterig zonnetje. Ideale weersomstandigheden om de loodzware kilometers af te leggen.
Klokslag half elf vuurde het kanon van de lokale Schutterij het oorverdovende startschot voor de 5e keer van de 18km lange Cauberg Trail. Samen met 450 andere deelnemers zetten de 2 hardlopers de eerste schreden bergop. Velen zouden volgen.

Waar begin je aan?

Het parcours van de Cauberg Trail is uitgezet door de prachtige natuurgebieden het Polferbos, Bergse Heide, Ambyer Heide en de Dellen. Als toerist waan je je in het buitenland.
Als hardloper denk je: “Waar ben ik aan begonnen!”. Al na 500 meter staat de eerste kuitenbijter voor je neus. De eerste echte hoogtemeters van de dag, dik 50 meter stijl omhoog. Jacques: “Het voelde goed, niet te snel begonnen.” Want beiden weten wat er komen gaat. Aart: “Je weet dat de weiland klim na pm. 13 km komt en daarna, ongeveer 2 km voor de finish nog 139 traptreden.”
Snel na de eerste klim begint de glooiende loop, enkele meters omlaag, even aanzetten voor evenveel meters omhoog. Dezelfde stijgmeters als in Surea, maar nu vele achter elkaar.
Niet veel later de eerste daling. Je ziet vele technieken van dalen, met de rem erop, zigzaggend omlaag of zoals Jacques dat doet: Heeeele lange stappen en met een flinke snelheid die op de rechte stukken dik boven de 20km uitkomt.
Je moet goed opletten dat je niet je voorgangers hindert. De paden zijn ongelijk, vol met kuilen, door water uitgeslepen geulen en wortels die her en der uitsteken.

Weidse vergezichten

Op de vlakke stukken boven op de heuvel heb je weidse zichten op Ravensbos en Houthem. Ook als hardlopers kun je daar van genieten. Daarnaast heeft de organisatie op strategische zichtpunten de verzorgingsposten ingericht. Even op adem komen, wat drinken en een stukje banaan en dan op voor de volgende kilometers. Onder aan de heuvel lopen we langs de meanderende Geul. Ondanks de flinke inspanning geeft dit een rustgevend gevoel. Even op krachten komen voordat je weer de volgende klim moet nemen. Een van die klimmen is een uitgesleten watergeul, nog vol met modder van de regenbui eerder die ochtend. Tevens heeft de natuur diverse hindernissen opgeworpen, waaronder omgevallen bomen.
Het gaat beide lopers uit Rijen goed af. Ze halen de laatste lopers van de 9km trail, die een half uur later is begonnen, in. Op de beruchte trap passeren ze vele lopers die vloekend en steunend naar boven lopen.

Resultaat

Eindelijk boven na de 139 treden klim weet je dat de afdaling naar de finish begint. Na de eerste haarspeldbochten kan de rem los en “volgaas” omlaag. Uiteindelijk mogen beiden een zeer goed resultaat op hun conto schrijven. Jacques eindigt na 1 uur en 36 minuten op de 38ste stek. 5 minuten later, na een korte eindsprint, finisht ook Aart. Dit was een goede training voor de Koning van Spanje op 6 mei aanstaande. Dan staat de 32 km met 700+ hoogtemeters op het programma.